Bevásárlókosár

Kosár

A gyöngyökről

Hogyan keletkeznek? Mit tartalmaznak? Hogyan használják őket? Íme néhány érdekes tény, amit talán még nem tudott a gyöngyökről.

Mi a gyöngy?

A gyöngy egy ősi drágakő, amely bizonyos puhatestűekben – gyöngykagylókban képződik. Számtalan apró aragonit kristályból jön létre (ami kémiailag kalcium-karbonát, azaz kalcium), amelyek változatos formájúak és színűek.

Hogyan keletkeznek a gyöngyök?

A gyöngy a gyöngykagyló héjának belsejében keletkezik, ha például egy homokszem vagy egy úszó táplálékdarabka behatol a kagyló két héja közé. Annak érdekében, hogy a gyöngykagyló megvédje magát az irritációtól, az ismeretlen betolakodót gyorsan gyöngyrétegekbe csomagolja. A gyöng fokozatosan rétegződik, amíg ki nem alakul a drágakő.

Mit tartalmaznak a gyöngyök?

A gyöngy szervetlen összetevői a már említett kalcium-karbonát és magnézium-karbonát (kalcium és magnézium), amelyek a gyöngy több mint 91%-át teszik ki. A fennmaradó részt ásványi anyagok alkotják, például vas, réz, szilícium, szelén. Ezenkívül 17 féle aminosavat, több mint 30 nyomelemet, vitaminokat és peptideket is tartalmaz.

A gyöngyök beszerzése

A gyöngy az egyetlen organikusan fenntartható ékszer a Földön. Fontos kérdées az, hogy milyen hatással van a gyöngy a környezetre. A kutatások azt mutatják, hogy a gyöngytenyésztés segíthet a környezetnek. A gyöngyöt termelő osztrigáknak megfelelő mennyiségű oxigént és ásványi anyagot tartalmazó tiszta vízre van szükségük. Ezenfelül maguk is tisztítják a vizet. Minden egyes gyöngykagyló 24 óra alatt akár 104 liter vizet is képes átszűrni, így gyakorlatilag tisztítóeszközzé válik.

Érdekességek

A geológiai és régészeti kutatások szerint a gyöngyök 200 millió évvel ezelőtt bukkantak fel a Földön. Az emberek ősidők óta kedvelik a gyöngyöket. Az egészséget, a tisztaságot, a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Előfordulásuk szerint a gyöngyöket édesvízi és tengervízi gyöngyökre osztják. A gyöngyök alakja változó. Általában kerekített, golyó, körte, tojás, könnycsepp vagy gomb alakúak, miközben a gömbölyű formának van a legmagasabb értéke. A színek is különfélék lehetnek, gyakori a fehér, barackszínű, rózsaszín, levendula, lila. A legértékesebb a fehér. A gyöngyök jellegzetes gyöngyfényűek, finom csillogással és szivárványszínnel. Az édesvízi gyöngyök normál sűrűsége 2,66– 2,78 g/cm3 és nagyon jó szilárdságúak – nem törnek el könnyen, de könnyen karcolódnak meg.

Hol a legszebb a gyöngy?

Ritka drágakőként a gyöngy sok nő vágya. Kivételes ékszerként bármilyen ruhát feldob, viselése közben a nő királynőnek érezheti magát. Még a legendás Coco Chanel sem titkolta a gyöngyök iránti rajongását. Talán azért sem, mert a gyöngyöket a bolygónk élő részének tekintette.

Hogyan készül a gyöngypor?

Többféle és különböző típusú gyöngypor létezik. Ez a gyöngyök kiválasztásától és különösen a feldolgozásuk módjától függ. A gyöngyöket sterilizálják, majd porrá őrlik. Az ultrafinom Just Pearls gyöngyporunk a gyöngyök nagyon apró részecskékre való őrlésével jön létre alacsony hőmérséklet mellett Ultra-fine technológiával. Ennek köszönhetően a gyöngyporunkban található ásványi anyagok nagymértékben felszívódnak a bőrbe.

Rólunk

A Just Pearls csapatának jövőképe világos. Célunk, hogy olyan minőségi termékeket kínáljunk Önöknek, amelyek valóban segítenek.